Har du tatt celleprøve?


Skrevet av anonym kvinne, 24

Har du fått tilbud om å ta celleprøve hos din gynekolog? Dette er en historie om viktigheten av å ta denne undersøkelsen regelmessig..

Det er ikke alle gynekologer som spør om man vil gjøre dette andre spør men da er det ikke sikkert man ønsker å gjøre det.

Flere av mine venner har fått tilbud og ikke ønsket å gjøre det. Dels fordi de er redd for at det skal være ubehagelig og andre fordi de er redde for resultatet. Selv om jeg var redd for resultatet så tok jeg motet til meg å fikk tatt en celleprøve hos gynekologen og det er jeg jammen glad for at jeg gjorde.

Første gangen jeg tok prøven var jeg 23 år. I den alderen er det veldig vanlig med celleforandringer, som oftest vokser går det bort av seg selv. I andre tilfeller gjør de det ikke, og da må man operere de bort før celleforandringene utvikles til kreft.

Celleforandringene deles opp i tre nivåer:
Lette forandringer - disse blir ofte borte av seg selv,
Moderate forandringer - kan gå bort av seg selv men må i visse tilfeller opereres bort
Store forandringer- disse må opereres bort. 
Nivået etter "store forandringer" er kreft men det er større skille mellom disse to nivåene enn de foregående.

I mitt tilfelle så viste prøven at jeg hadde moderate forandringer.

Da jeg fikk denne beskjeden hadde jeg akkurat reist utenlands og skulle være borte i seks måneder.  Legen min ville jo da opprinnelig at jeg skulle komme tilbake på kontroll for å sjekke forandringene igjen innen kort tid men ettersom jeg nå var i utlandet så tok han beslutning om å vente med ny undersøkelse til jeg kom tilbake. 

Da jeg kom hjem igjen etter seks måneder i utlandet tok jeg en ny celleprøve, da hadde celleforandringene utviklet seg til neste nivå "store forandringer". Jeg fikk umiddelbart da satt opp tid til operasjon.
 
 Det føltes skummelt å vite at man har celleforandringer og at man må operere. Til tross for at jeg visste at det var en rutineoperasjon og at den gjennomføres ofte på sykehus verden rundt uten bivirkninger så var jeg redd men jeg sa til meg selv at det er bedre enn det andre alternativet.


Om jeg ikke har tatt celleprøven når jeg var 23 år ville mine celleforandringer ha utviklet seg til kreft. På så kort tid som seks måneder hadde celleforandringene utviklet seg fra middels til alvorlige forandringer. 
Hadde jeg ventet noen år til ville det sansynligvis ha utviklet seg til kreft. Jeg er glad jeg tok undersøkelsen og oppfordrer alle kvinner til å gjøre det samme.

Én kommentar

Oslofru

19.01.2015 kl.13:50

Det er veldig viktig å ta cellprøven sin ...

Skriv en ny kommentar

ilovemymuff.no

ilovemymuff.no

30, Oslo

www.ilovemymuff.no ilovemymuff er en blogg for og av jenter og kvinner i alle aldre. Jenteprat og delning av erfaringer! Hvis du vil skrive for oss, send oss en melding: post@ilovemymuff.no

Kategorier

Arkiv

hits